PDA

View Full Version : Jak uzyska? 100 FPS.


SedaN*
29-05-2010, 18:50
W związku ze zbyt dużą ilością tematów zakładanych z problemami FPS postanowiłem napisać ten poradnik.


SPIS TREŚCI


1. Wstęp - co to są FPS?
2. Komendy pokazujące liczbę FPS.
3. Preferowane ustawienia gry.
4. Synchronizacja pionowa
5. Modele i confingi.
6. Komendy zwiększające liczbę FPS.
7. Sterowniki.
8. Częstotliwość odświeżania monitora
9. System
10. Coś od siebie.


1. Wstęp - co to są FPS?

FPS ( Frames Per Second, czyli klatki na sekundę) - wartość FPS określa nam szybkość generowania animacji. Im jest ona wyższa, tym lepiej. Aby animacja była płynna i nie wyglądała jak pokaz slajdów musimy mieć przynajmniej 30 FPS (klatek na sekundę) i nie może spadać poniżej, ponieważ oko ludzkie dostrzega średnio około 25-30 fps. W counter-strike 1.6 obraz jest płynny powyżej stałych 40fps, ale niestety ta wartość nie zapewnia nam do końca komfortowej gry, ponieważ w silniku HL1 na którym bazuje cs 1.6 przy wartościach poniżej 60 fps, w czasie strzelania z broni automatycznych takich jak Ak47 lub m4a1 celownik znacznie wolniej się kurczy co zwiększa rozrzut i utrudnia nam celowanie. Natomiast przy wartościach powyżej 100 fps nasza postać zaczyna chodzić wolniej, dlatego zalecaną wartością FPS dla graczy cs'a 1.6 zapewnijącą w pełni komfortową i płynną grę jest 70-100 FPS.

2. Komendy pokazujące liczbę FPS.

Są dwie metody pokazujące naszą liczbę FPS:


net_graph - po wpisaniu tej komendy, komputer wyświetla nam zazwyczaj w prawym, dolnym rogu ekranu liczbę klatek, loss oraz choke. Zalecana wartość - 3.

Wygląda to mniej więcej tak:

http://i48.tinypic.com/2nrlxyg.jpg

cl_ showfps 1 - pokazuje w lewym górnym rogu ekranu liczbę klatek na sekundę. Wpisujemy to w konsoli lub w bezpośrednio w configu.

http://i47.tinypic.com/os7ns6.jpg

3. Preferowane ustawienia gry.

-rozdzielczość: 640 x 480 (im większa, tym mniej FPS)
-tryb renderowania: OpenGL (dużo więcej FPS, jednak średnia grafika)
-jakość kolorów: 16 bit (niby 16 bitów daje jakieś tam FPS, jednak nie polecam ustawienia tego. Chyba nikt nie lubi być bity przez smouga)

Ustawienia te znajdziemy oczywiście w Counter Striku, options -> video.

http://i47.tinypic.com/j0z5eq.jpg

4. Synchronizacja pionowa.

Synchronizacja pionowa jest bardzo ważnym czynnikiem, jeżeli chcemy uzyskać 100 FPS. Daje kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt FPS. Wiele osób uważa, że ona nic nie daje i to jest "oszukiwanie samego siebie". Ja u siebie zobaczyłem poprawę, dlatego jak najbardziej polecam tą opcję. Synchornizacja pionowa musi być wyłączona! Możecie to zrobić w swoich kartach graficznych. Szczegółową instrukcję do dwóch kart graficznych znajdziecie TUTAJ (http://board.counter-strike.pl/viewtopic.php?t=72815)

5. Modele i confingi.

Ścieżka: sciezka D:\Program Files\Steam\steamapps\xxx\counter-strike\cstrike\models (jeżeli mamy polską wersję steama to /csstrike_polish)

HighFPSconfig - KLIK (http://www.ampaste.net/f74cb7a55)
HighFPSmodels - KLIK (http://cs-guide.net/high-fps-models/)

UWAGA! Modele i confingi mogą znacznie popsuć grafikę!

6. Komendy zwiększające liczbę FPS.

# gl_playermip 2 - Zmienia jakość modeli graczy w OpenGL. Znaczne przyśpieszenie działania CS.

# gl_picmip 2 - Zmienia jakość tekstur w OpenGL. Znacznie przyśpiesza działanie gry, ale drastycznie pogarsza grafikę.

# max_smokepuffs 0 - Ustala maksymalną ilość 'dymków' pojawiających się po uderzeniach kul.

# max_shells 0 - Ustala maksymalną ilość widocznych łusek. Podobnie jak max_smokepuffs ustawienie na 0 powoduje znaczne przyśpieszenie gry.

# fastsprites 1 - Zmienia jakość dymu z granatów. Ustawienie na 1 zapewnia przyśpieszenie grafiki, przy połprzezroczystym(!) dymie.

# fps_max 101 - Maksymalna liczba klatek na sekundę. Niższe ustawienie zmniejsza obciążenie procesora.

# mp_decals 20 - Maksymalna ilość wyświetlanych logo, dziur po kulach. Powoduje widoczne przyśpieszenie działania gry.

# hisound 0 - Zmniejsza jakość dźwięku, jednocześnie przyśpieszając działanie gry.
loadas8bit 1 Podobnie jak 'hisound' zmniejsza jakość dźwięku (do 8bit).

# bgmvolume 0 - Wyłącza CD Audio.

# gl_smoothmodels 0 - Wyłącza wygładzanie modeli (tylko dla kart Voodoo3, Riva TNT2 i lepszych).

# gl_round_down 1 - Zmienia wygładzanie tekstur (tylko dla kart Voodoo3, Riva TNT2 i lepszych).

# gl_cull 1 - Renderuje jedynie widoczne elementy.

# gl_keeptjunctions 0 - Pokazuje niedokładności (szczeliny) w teksturach.

# gl_max_size 128 - Ustala rozdzielczość tekstur.

# gl_texsort '0' 128 - Wyłącza sortowanie textels.

# gl_clear 0 - Zmienia jakość tekstur.

# r_dynamic 1 - Włącza dynamiczne oświetlenie.

# r_mirroralpha 0 - Wyłącza refleksje swiatła.

# r_norefresh 0 - Nie odswieża konsoli oraz hud'a jeśli nie ma takiej potrzeby.

# gl_round_down 3 - Mniejsza jakość tekstur.

# cl_weather 0 - Wyłącza efekty pogodowe (np. deszcz na azteku).

Według mnie najważniejsze. Więcej na pewno znajdziecie w internecie.

7. Sterowniki.

Wybór dobrych sterowników do naszej karty graficznej również jest bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na jakość, płynność oraz stabilność gry. Należy pamiętać, że najnowsze nie znaczy najlepsze. Polecam zainstalować sterowniki dołączone do naszej karty graficznej. Możemy również ściągnąć z internetu, najbardziej stabilne dla naszej karty. Jest kilka szkół mówiących jakie sterowniki najlepiej instalować. Wybór już pozostawiam wam.

8. Częstotliwość odświeżania monitora.

a. Co to w ogóle jest?

Częstotliwość odświeżania w monitorze, jest to ilość wyświetlanych klatek w czasie 1 sekundy. Czyli jeżeli mamy częstotliwość odświeżania 60hz to nasz monitor jest odświeżany 60 razy w czasie sekundy, przy 100hz - 100 razy na sekundę itd. Najlepiej jest ustawić maxymalną ilość wyświetlanych klatek, jaką obsłuży nasz komputer.

b. Zmiana częstotliwości odświeżania monitora w Windowsie.

Klikamy prawym przyciskiem myszy na pulpit -> właściwości -> ustawienia -> zaawansowane -> klikamy w zakładkę "monitor" -> w ustawieniach monitora ustawiamy odpowiednią częstotliwość i klikamy w "zastosuj".

http://i47.tinypic.com/o8sxhz.jpg

c. Zmiana częstotliwości odświeżania w Counter Strike'u.

Wchodzimy w Steamie w zakładkę "Gry" -> wyświetl bibliotekę gier -> po lewej powinna nam się ukazać gra "Counter-Strike", klikamy ppm -> właściwości -> w pierwszym okienku "ogólny" klikamy na "parametry startowe" i wpisujemy "-freq xxx" (w miejsce xxx liczbę Hz, taką samą jaką wpisaliśmy w windowsie)

http://i47.tinypic.com/2vvsv8g.jpg


9. System.

Ważnym czynnikiem jest oczywiście dbanie o nasz system. Regularne odkurzanie komputera (zarówno w systemie jak i wewnątrz komputera) powinno mieć się w nawyku. Użytkownicy często skarżą się, że mają dobrego kompa, a nie mogą uzyskać tych wymarzonych 100 FPS i od razu lecą do sklepu kupować nowe karty graficzne, procesory itp. Winą może być po prostu zasilacz. Należy pamiętać, że jest on ważną częścią komputera.

10. Coś od siebie.

Przypominam, że wszystkie działania robicie na własną rękę! Niektóre opcję nie są dozwolone w ligach ESL, GB. W poradniku napisałem same najważniejsze rzeczy, nie chciałem się za bardzo rozpisywać. W paru przypadkach użyłem odsyłaczy, żeby nie tracić zbędnego miejsca.
Często jest tak, że na non steamie mamy więcej fps. Dlaczego? Myślę, że to przez niektóre update'y, które robi VALVE. Poradnik zapewne jeszcze nie raz będę edytował, ponieważ na pewno mi się coś przypomni. Mam nadzieję, że się przyda i wielu osobom pomoże. Wszelkie błędy proszę kierować do mnie.

Na koniec życzę wszystkim plajerom cs'a, równych, okrągłych, niespadających, regularnych 100 FPS. ;d

Źródło:

własne


board.counter-strike.pl

Viid'
01-06-2010, 16:33
Nie lepiej połączyć tego jakoś z moim i dać jeden? xd
http://forum.toproste.pl/showthread.php?t=73900

DonieX <3
01-06-2010, 16:36
Powiem tak : Widać, że się napracowałeś i przyda się to osobom, które grają na 30 fpsach?
Coś ode mnie, modeli bym nie polecał chyba, że ktoś woli grać na kwadraciakach . Dużo osób narzeka na komputery, że mają dobry sprzęt i im nie działa, wystarczy pogłówkować. Ja mam komputer od komunii (Czyt, pare lat) jedyne co do tej pory było dodawane/wymieniane. To wrzuciłem 1GB Ram, co to oznacza? Że mam śmieszne 1,512 GB ram i jakoś bez problemu osiągam w grze po 100 fpsów. Wszystkie te opcje zwiększania fpsów znałem, prócz niektórych komend w csie.
Powiem jeszcze raz, że SedaneK się napracował, wielu z Was powinno to pomóc. Reput ;o

SedaN*
01-06-2010, 16:57
Nie lepiej połączyć tego jakoś z moim i dać jeden? xd
http://forum.toproste.pl/showthread.php?t=73900

Nie wiedziałem, że też będziesz mniej więcej o tym robił. :< Jednak nasze poradniki się trochę różnią. Mój jest bardziej ogólny i rozwinięty, a Twój skupia się bardziej na czterech opcjach. Masz predyspozycje, to zrób kolejny poradnik. ;d

#Kazek
Właśnie sedno sprawy tkwi w tym, że gracze APO z reguły mają słabe sprzęty (z tego co widziałem po tematach itp).

KaZeK
01-06-2010, 19:06
Większość już ma takie kompy że ohoho ;d
Ale niektórzy mają rzęchy i słabo z fps'ami ;D

Napracowałeś się i należy się + : ) 10/10

Vivek
03-06-2010, 18:16
ale po co? dla wiekszosci forumowiczow wystarczy fps_max 999, fps_modem 999, developer 1 bo mysle ze nikt tu nie ma przedwojennych kompów ;o

Osecik
03-06-2010, 18:36
Dzięki Ci wielkie za ten link do kart graficznych. Może bardziej gram w CS:S ale widzę znaczną poprawę. FPS'y mam ok. 60-110, a jak wybucha granat nie spadają mi one do ok.20 (tak jak było to wcześniej).

SedaN*
03-06-2010, 18:57
ale po co? dla wiekszosci forumowiczow wystarczy fps_max 999, fps_modem 999, developer 1 bo mysle ze nikt tu nie ma przedwojennych kompów ;o

A ja myślę, że ty nie masz o tym pojęcia. Zastanów się nad tym co napisałeś. Zdziwiłbyś się, cs obciąża procesor i nawet przy całkiem dobrych sprzętach fps czasami spadają. Tym bardziej na serverze APO, gdzie gra po 20 osób. A poza tym dość dużo już było tematów zakładanych z problemami FPS.

ajee
03-06-2010, 22:52
UWAGA!!!!!!!!
W PORADNIKU JEST BŁĄD!


-freq powinno być takie same jak odświeżanie monitora kolo.

DonieX <3
03-06-2010, 23:22
ale po co? dla wiekszosci forumowiczow wystarczy fps_max 999, fps_modem 999, developer 1 bo mysle ze nikt tu nie ma przedwojennych kompów ;o
fps_modem zazwyczaj ustawia się pod względem internetu.
fps_max 999 ? Dojebałeś teraz. ;oo
developer 1? Zwiększa liczbę fpsów, lecz mysz się tnie przy tym. ;oo

@Top,
jak mówiłem, dobry poradnik.

Axelo .
04-06-2010, 11:46
Mam sux kompa i zrobiłem to już wcześniej żeby mieć więcej FPS.
Dobry poradnik, 9/10.

SedaN*
04-06-2010, 11:57
UWAGA!!!!!!!!
W PORADNIKU JEST BŁĄD!


-freq powinno być takie same jak odświeżanie monitora kolo.


Koleś, widzę, że ktoś tu ma problemy z czytaniem :mad:

(w miejsce xxx liczbę Hz, taką samą jaką wpisaliśmy w windowsie)

Następnym razem pierw przeczytaj, a potem nabijaj posta.

#edit
Jeżeli zobaczycie jakiekolwiek błędy (nawet literówki) to piszcie w tym temacie. Tylko zastanówcie się parę razy, nie tak jak dwóch użytkowników wyżej.

#down
Pisz za siebie, bo nie sądzę, żeby inni też jeszcze nie opanowali umiejętności czytania. Kopiowanie poradników? Widzę, że zabrakło Ci riposty. :< Daj link do poradnika, który skopiowałem. Komendy zasięgnąłem z internetu (napisałem w źródle), bo nie jestem robotem i nie znam wszystkich na pamięć. Dla Twojego dobra - nie pisz więcej, bo się kompromitujesz.

ajee
05-06-2010, 02:12
@2up

Na lapku na W7 wyciągam 700FPSów. w CSie.
więc ogarnij :*


TO NASTĘPNYM RAZEM WRZUCAJ DOBRE OBRAZKI BO WĄTPIE ŻE KTOŚ BEDZIE CZYTAC TYLKO USTAWI ......

kopiowanie poradników z neta jest chuijowe.

Τettmeier
05-06-2010, 12:22
@2up

Na lapku na W7 wyciągam 700FPSów. w CSie.
więc ogarnij :*


TO NASTĘPNYM RAZEM WRZUCAJ DOBRE OBRAZKI BO WĄTPIE ŻE KTOŚ BEDZIE CZYTAC TYLKO USTAWI ......

kopiowanie poradników z neta jest chuijowe.
szczym morde gimbusie


Topic
Fajny poradnik :D Chociaż i tak nie ma mój łeb, pociskam boty. XD

Flamaster
22-06-2010, 11:56
W związku ze zbyt dużą ilością tematów zakładanych z problemami FPS postanowiłem napisać ten poradnik

Poradnik skopiowany
Jeżeli nie potrafisz sam napisać poradnika to po co go kopiować ... może lepiej dodać link do strony.
@topic
Pozdro&Poćwicz:D

SedaN*
22-06-2010, 12:27
Poradnik skopiowany
Jeżeli nie potrafisz sam napisać poradnika to po co go kopiować ... może lepiej dodać link do strony.
@topic
Pozdro&Poćwicz:D

Dobrze, a teraz powiedz co skopiowałem :mad: Może pierw przeczytaj cały poradnik, a potem zacznij płakać i pisać takie głupoty. Poradnik napisałem sam. Wszystkie sposoby znam ze swojego doświadczenia, bo też kiedyś miałem problemy z fps i czytałem dużo w internecie. Tutaj zamieściłem najważniejsze sposoby, które mi najbardziej pomogły w uzyskaniu 100 FPS. Wszystko starannie, logicznie opisałem. Więc nie pierd*lcie mi takich głupot, że skopiowane, bo tak naprawdę nie macie o niczym pojęcia. Co niby skopiowane? Sposobów nowych nie wymyśle. Dałem dużo rad i opinii ode mnie.

ViVuSeK
23-06-2010, 20:17
Bardzo doskonały poradnik.
Według mnie zasługuje na pochwałę bo napracowałeś się nad nim i to widać doskonale daje 10/10..Przyda się wielu początkującym w CS i nie tylko.

Xelix
19-08-2010, 14:56
Jak zrobić żeby te komendy włączały się przy starcie csa ? Mam NS

SedaN*
19-08-2010, 15:23
Jak zrobić żeby te komendy włączały się przy starcie csa ? Mam NS

Wpisz te komendy w config.cfg.

Krulowiec
25-08-2010, 13:40
Ja wyłączyłem tylko synchronizacje i odrazu 100fps :c

SedaN*
25-08-2010, 13:46
Ja wyłączyłem tylko synchronizacje i odrazu 100fps :c

Wyłączona synchronizacja pionowa tak jakby 'odblokowuje' Twoje fps. Wcześnie pewnie miałeś max 60. Zgadłem?

KnajtofsKrew
27-08-2010, 01:56
Bardzo dobry poradnik. napewno mi się przyda bo mam fps'y na poziomie 40-50 :D
10/10

Huskar
27-08-2010, 11:21
Wyłączona synchronizacja pionowa tak jakby 'odblokowuje' Twoje fps. Wcześnie pewnie miałeś max 60. Zgadłem?

A ja mam wyłączaoną synchronizacje pionową i owszem mam 100 fps ale spadają czasem nawet do 30. Procesor Intel Pentium 4 , Win XP , Ram 1,5 GB , karta GE FX5500 . To wina sprzętu ? :`\

SedaN*
27-08-2010, 11:22
A ja mam wyłączaoną synchronizacje pionową i owszem mam 100 fps ale spadają czasem nawet do 30. Procesor Intel Pentium 4 , Win XP , Ram 1,5 GB , karta GE FX5500 . To wina sprzętu ? :`\

Być może, jednak mój kolega ma jeszcze gorszy sprzęt i ma zazwyczaj stałe 100 fps, czasami spadnie mu przy smogu do 40.

Only Sio
18-03-2011, 16:27
Gdzie trzeba wpisać te komendy na zwiększenie fps ?;c

#t

Poradnik każdemu się przyda :D

Okey
18-03-2011, 23:20
Gdzie trzeba wpisać te komendy na zwiększenie fps ?;c

#t

Poradnik każdemu się przyda :D

W grze wciskasz tylde ( "~/`" ) i wpisujesz, ewentualnie możesz wklepać do configu. Gdzie go znajdziesz? Folder csstrike w katalogu z grą


_down
wyłączyć synchronizacje pionową w ustawieniach sterownika karty graficznej

Only Sio
24-03-2011, 18:56
A jeśli nadal nie uzyskało się 100 fps? bo mam ciągle 60 -.-

SedaN*
26-03-2011, 00:02
A jeśli nadal nie uzyskało się 100 fps? bo mam ciągle 60 -.-

Patrz punkt 4, masz link, w którym masz ładnie wszystko opisane.

n0name1
26-03-2011, 09:19
A jeśli nadal nie uzyskało się 100 fps? bo mam ciągle 60 -.-

To widać ,że nie przeczytałeś wszystkiego ;] Jeśli już naprawde nie ogarniasz co trzeba zrobić to zapraszam na youtube.com :)

GoldDigger
26-04-2013, 14:24
Najlepszą metodą na fpsy to dobry komputer.
Proszę też pamiętać o wyłączeniu synchronizacji pionowej i filtrowaniu anizotropowym:)

Crayon
07-12-2013, 18:22
Na upartego można jeszcze ustawić w procesach wyższy priorytet Counter Strike i wyłączyć wszystkie torrenty, dc, gg, whatev. Można wyłączyć chat steama, to wyraźnie pomaga, przynajmniej mi. a z tym bgmvolume 0 to przesadziles, gra z tego nie korzysta : D