![]() |
|
Zarejestruj się | FAQ | Fanpage APO | Użytkownicy | Grupy towarzyskie | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Średnio zaawansowany
![]() Zarejestrowany: Dec 2011
Mentioned: 1 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Poradnik dotyczący niedziałających odnośników do mapy APO z forum Zdarza się, że nowi gracze, próbując wykonać niektóre z misji !quest (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=119876), jak i UW (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=92892), nie potrafią poradzić sobie z problemem otwierania mapy z linku na forum - taka próba kończy się wyświetleniem informacji o wystąpieniu błędów. Znalezienie rozwiązania wcale nie jest takie trudne, a wręcz proste i zajmuje minutę. Przypominam, że mapa od dłuższego czasu jest niezaktualizowana. W spojlerze ERROR - kliknięcie w link (na przykład z podanych w dalszej części misji !quest). Click to show spoiler PRAWIDŁOWE OTWARCIE MAPY: Należy wejść na stronę główną serwera armia.toproste.pl oraz w oknie po prawej stronie, dotyczącym świata 7.6, wybrać odnośnik Mapa. ![]() Korzystam z przeglądarki Opera w najnowszej wersji, sprawdzałem także na Chrome (zarówno na komputerze, jak i na telefonie komórkowym) i nie odnotowałem żadnych błędów przy otwieraniu (gdyby były, to można skorzystać z trybu Incognito, ale to tyle co mogę pomóc). Powinna ona wyświetlić się prawidłowo, tj. zobaczymy obraz jak poniżej. ![]() OPIS MAPY: Każda kratka na serwerze jest przypisana do pewnych współrzędnych x, y oraz z. Dwie pierwsze odnoszą się do położenia w poziomie oraz pionie, zaś ostatnia określa piętro (powierzchnię), na której się znajdujemy (przykładowo poziom "parteru" na APO jest ulokowany na z = 7). Jeśli kogoś boli tak trywialne i być może nieszczegółowe wytłumaczenie, to już nic nie poradzę - chodzi wyłącznie o prostotę zrozumienia problemu, a nie upajanie się wyszukanymi definicjami. Przechodząc dalej, zaznaczony na czerwono kwadrat (czyli środek ekranu mapy!) ma swoje unikalne współrzędne, wyświetlone powyżej - są dostępne w linku. Czyli nowa postać, tuż po utworzeniu, pojawi się w Temple Rook na kratce x=269, y=167, z=7. Przesuwanie mapy w prawo lub lewo, zmienianie poziomów powoduje odpowiednio dynamiczne przekształcanie się koordynat w linku URL. Oznacza to, że możemy wyszukać miejsce, do którego nie działa forumowe odwołanie. Jak to zrobić? Jako pierwszy przykład wezmę pod lupę jedną z misji !quest dotyczącą kamienia na respawnie Elfów. ![]() METODA: Należy kursorem NAJECHAĆ (nie klikać) na odnośnik zaznaczony w czerwonym prostokącie. Na dole, po lewej stronie przeglądarki wyświetli się adres linku - jak widać, można odczytać z niego współrzędne miejsca. Zapamiętujemy je więc, otwieramy wedle schematu wyżej Mapę ze strony i teraz, odpowiednio przesuwając, ustawiamy jednakowe koordynaty. Jak widać, na środku ekranu pokazuje się kamień, który mamy kliknąć do misji !quest. ![]() Przykład numer 2: Jak wspominałem, mapa APO nie jest zaktualizowana od dłuższego czasu. Mogą się zatem pojawić pewne wątpliwości, czy aby na pewno link prowadzi tam, gdzie powinien. Zajmiemy się misją Rich Fighter (Tiquanda). ![]() Odczytujemy współrzędne (lewy dolny róg) po NAJECHANIU na link, a następnie odpowiednio przesuwamy Mapę APO. Jak widać, koordynaty prowadzą donikąd. To znaczy, że odnośnik jest nieprawidłowy? ![]() Niekoniecznie - po przejściu się tam wszystko jest jak powinno być. ![]() Wniosek: należy pamiętać, że niektóre elementy zostały dodane po ostatniej aktualizacji Mapy, i pomimo, że fizycznie ich na niej nie ma, to znajdują się tam w grze. Postępując analogicznie można sobie poradzić z całą resztą miejsc - przykład numer jeden dotyczył normalnego szukania, zaś drugi omówił problem braku synchronizacji mapa-serwer. Zachęcam do dzielenia się innymi spostrzeżeniami, jak i czekam na komentarze dotyczące możliwych błędów w poradniku. Na marginesie, nie da się sprawdzić miejsc położenia aren Nan'Tsao, ale wciąż umożliwia znaczne ułatwienie przy robieniu niektórych misji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zaawansowany
![]() |
![]()
Super poradnik, myślę że nie jedna osoba skorzysta bo faktycznie jest to czasami problematyczne,
Pozdrawiam 10/10
![]() |
#3 |
MichaS
![]() Zarejestrowany: Oct 2017
Miasto: Capital City
Mentioned: 56 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Poradnik 10/10.
Dodaje go do spisu.
![]() |
#4 |
Nowicjusz
![]() Zarejestrowany: Jun 2020
Miasto: City
Mentioned: 3 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Świetny poradnik 10/10.
Na pewno się przyda. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
♥ Visca el Barça! ♥
![]() |
![]()
Ciekawe informacje, dobra robota, 10/10.
![]() |
#6 |
Zaawansowany
![]() Zarejestrowany: Nov 2020
Miasto: Warszawa
Mentioned: 6 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
No i zajebiście, jak robiłem misje z poradnika forum to nic mi się nie wyświetlało i nie wiedziałem jak to obejść, mega przydatne jak dla mnie.
![]() |
#7 |
Średnio zaawansowany
![]() Zarejestrowany: Jan 2019
Mentioned: 5 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Jeden z lepszych poradników!!! 10/10
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zaawansowany
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Mentioned: 3 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Beka pisac poradniki do czegos co jest zaniedbaniem Administracji xD ale 10/10 za dawke humoru
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Banned
![]() Zarejestrowany: Feb 2017
Miasto: Opole
Mentioned: 2 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]() Sir Mastah robi robotę ktora się przydaje, sam osobiscie jestem pod wrazeniem jak prosto i skutecznie mozna rozwiazac owy problem ![]() Robota wykonana 10/10 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zaawansowany
![]() |
![]()
świetny poradnik, czego innego spodziewać się po Sir Mastahu âşď¸
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Średnio zaawansowany
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Choroszcz
Mentioned: 6 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Wreszcie bd wszystko dzialac, dzieki!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Łowca postów
![]() Zarejestrowany: Oct 2019
Miasto: Glasgow
Mentioned: 43 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Świetny poradnik, leci zasłużony reput
![]()
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Niedzia?aj?cy majk. | Tie :) | Sprzęt komputerowy i oprogramowanie | 1 | 23-11-2011 19:21 |
linki | Salik Shoter | Pytania | 1 | 06-04-2010 03:58 |
Linki itp. | Janas 103 | Piaskownica | 1 | 20-06-2008 22:54 |
Podst?py i linki | >>>Fireinferno<<< | O wszystkim i o niczym | 1 | 07-12-2007 09:03 |