![]() |
![]() |
#1 |
♥ Visca el Barça! ♥
![]() |
![]()
Witam, mam pytanie co do prędkości internetu.. Zmieniłem w drugiej chałupie internet z 300 Mb/s na 600 Mb/s i co? Sprawdzjąc na speed teście oraz innych takich stronkach ciągle pokazuje mi 70-90 Mb/ s. Wiadomo co może być przyczyną takiego spadku prędkości? Przed zmianą normalnie pokazywało 300 +/-..
Co najlepsze, był ten cały spec od napraw.. Otworzył swój mały laptopik i u niego normalnie pokazywało to 600, a u mnie na 4-5 laptopach ciągle 70-90 i ten cały "spec" powiedział, że sam nie wie o co chodzi. :v Help.
![]() |
#2 |
Łowca postów
![]() Zarejestrowany: Oct 2019
Miasto: Glasgow
Mentioned: 43 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Moim zdaniem wina przekaźnika, możesz mieć poprostu słaby sygnał akurat w tym miejscu gdzie masz komputer/laptop jak nie jestes na kablu. Polecam kupić adapter, obojętnie jaki powinien pomóc w 100% a ceny zaczynają się jakoś od 20zł
![]() |
![]() |
#3 | ||
♥ Visca el Barça! ♥
![]() |
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Ostatnio edytowane przez Sasha Rookslayer : 18-02-2021 o 15:06 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Łowca postów
![]() Zarejestrowany: Oct 2019
Miasto: Glasgow
Mentioned: 43 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
Może wina starego lapka? Spróbuj pogrzebac ustawienia, pozmieniaj pierwszeństwa adapterów czy jak to tam się zwie, wyłącz wifi w lapku bo może ci dalej ciągnie bez przewodowo mimo tego że kabel podłączony.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiennik
![]() ![]() Zarejestrowany: Jan 2014
Mentioned: 6 Post(s)
![]() |
![]()
Możesz mieć za słaba karte sieciowa i nie uzyskasz maxymalnej prędkości internetu.
@Sasha Rookslayer Wydaje mi się ze to jest przyczyna a zrób jeszcze test prędkości na telefonie czy tez masz po 80-90mb/s @Sasha Rookslayer No to albo masz słaba karte sieciowa w laptopach i jakiś starszy model telefonu a jak nie to, to zostaje ci wymienić router bo musi byc z nim coś nie tak
Adam Czarodziej 1-? Voodoll Rook 1230-1252Aziel Vara 3530 - 3597 First Xelix Rook 440-510 Old Adam Czarodziej 1- 2053 First Pamalini 2280-2301 ![]() Ostatnio edytowane przez Adam Czarodziej : 19-02-2021 o 00:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
♥ Visca el Barça! ♥
![]() |
![]() Cytat:
Myślisz, że może być to faktycznie karta sieciowa? Cytat:
Również mam to samo na telefonie co na laptopach. Nie chce nawet dojść do 100mb/s...
Ostatnio edytowane przez Sasha Rookslayer : 18-02-2021 o 19:04 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gaduła
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: twoj stary najebany
Mentioned: 1 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
najlepiej zmien mieszkanie, przeprowadz sie gdzies indziej tam bedziesz mial jeden giga internet
a tak serio, router, karta sieciowa, kable, do sprawdzenia |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowicjusz
![]() Zarejestrowany: Jan 2021
Mentioned: 0 Post(s)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
tu chodzi o to, że prędkość u dostawcy jest podawana w Mb (mega bity), a odpowiedź ze speed testu jest podawana w MB (mega bajty), każdy bajt ma 8 bitów, stąd taki wynik. 600bitow/8=75bajtów (no i odpowiednio w Mb i MB)
@Sasha Rookslayer pozdro! Ostatnio edytowane przez woojtylaa : 28-02-2021 o 20:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
♥ Visca el Barça! ♥
![]() |
![]()
Masz racje, dzięki za wytłumaczenie.
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|